Εισαγωγή στα ατομικά kata.

.
Στο karate-do wado-ryu το ιδεόγραμμα που χρησιμοποιείται για την έννοια "kata" είναι αυτό που φαίνεται αριστερά. Δεν δηλώνει μόνο μία σταθερή και συγκεκριμένη έννοια όπως είναι οι λέξεις "μήτρα" ή "καλούπι", αλλά ταυτόχρονα και τη συνεχόμενη βελτίωση, δηλαδή τη "φόρμα" που παρουσιάζει ο αθλητής διαχρονικά.
.
Στα tandoku kata του wado χρησιμοποιούνται από διάφορες ομοσπονδίες (ρεύματα) και σχολές οι λέξεις "Kaisetsu" και "Bunkai".
Η πρώτη σημαίνει ακριβώς "θάλασσα χιονιού" ή "χιονόπτωση" και
η δεύτερη σημαίνει "θάλασσα στοιχείων" ή "εξατομίκευση".
Οι δύο αυτές λέξεις χρησιμοποιούνται συνήθως για να εξηγήσουν τις εκάστοτε κινήσεις των kata, σ' ολα τα είδη karate-do. Δηλαδή, ποιά είναι η χρησιμότητα κάθε κίνησης του kata σε ενδεχόμενη επίθεση ή άμυνα από ένα αντίπαλο.
.
Ο ιδρυτής του karate-do wado-ryu Hironori Ohtsuka χρησιμοποιούσε μόνο τον πρώτο όρο (kaisetsu) γιατί πίστευε ότι για κάθε κίνηση ενός kata ενδέχεται να υπάρχουν άπειρες καταστάσεις αντιμετώπισης επίθεσης ή άμυνας από ένα αντίπαλο. Ακριβώς όπως κάθε νιφάδα χιονιού έχει διαφορετικό σχήμα από οποιαδήποτε άλλη.
Αντίθετα, η δημιουργία σταθερών αντι-τεχνικών κατάλληλα προσαρμοσμένων σε κάθε κίνηση (bunkai) ενός kata πίστευε ότι καταστρέφει τη φαντασία των δασκάλων και των μαθητών.
.
Στη συνέχεια προβάλονται αναλυτικά όλα τα kata του karate-do wado-ryu από τον ιδρυτή του αθλήματος Hironori Ohtsuka, όπως τα εικονοσκόπισε το 1965, από τον καλύτερο μαθητή του Tatsuo Suzuki, αλλά, και άλλους μεγάλους δασκάλους. Όλα τα video έχουν ληφθεί από το αρχείο του Youtube.
.
Επίσης, για κάθε kata παρουσιάζεται η γραμμή που διαγράφει η προβολή του κέντρου βάρους του σώματος του αθλητή (κίνηση) στο παρκέ ή το tatami κατά την εκτέλεσή του. Η προβολή αυτή ονομάζεται στα ιαπωνικά Embusen.
.
Επιλέξτε kata από την στήλη αριστερά (ή από τον πίνακα Tandoku kata της ιστοσελίδας) και μελετήστε τις κινήσεις των δασκάλων.
.


Επεξήγηση τμημάτων kata από τον ιδρυτή του Wado.